Want your
own Fotopage?






 
mariam's FotoPage

By: ayu mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Nov-2008 09:59 Email | Share | Bookmark
Tanam-tanaman di rumah saya....

tetiba terasa nak share plak pasal pokok2 yang ada kat rumah saya.... nak kata banyak tak banyak.. nak kata sikit... tak jugak sikit... hehheh...



kite mulakan yg pertama... pokok limau kasturi....
yg ni kitorang beli 2 bln lalu kot... masa beli dah ada 2 biji buah kat pokok... tp skang dua2 buah tu dah kena korban buat sambal belacan... hehhhehheh...



yg kedua... pokok selasih....
yg ni kitorang amek benih kat kampung.... biak sgt... sampai kengkadang pokoknye tua begitu saja...
kena plak hubby buat penanaman semula... heheh...
kalau masak lemak sedap letak daun ni... harum baunya... buat ulam nasi kerabu, laksa terengganu pon ngam...



yg ketiga... pokok cili padi...
pokok kegemaran hubby....sebab dia suka sangat makan pedas2... tak pedas, tak sedap...
pokok ni kitorang beli 6 bln dulu kat sebuah nursery kat town, RM8 sepasu harganya.... tak pernah tak berbuah.... sentiasa berbuah sepanjang tahun.. (belum sampai setahun pon lg.. heheh)



yg ke-empat.... pokok kunyit...
yg ni pon amek benih kat kg... mak yg tolong semaikan.... tumbuh dgn begitu segar skali...
masak lemak sedap letak daun ni.... kalau buat nasi kerabu, kalau takde ulam daun kunyit ni kureng sket rasanya....



dlm bnyk2 pokok... pokok ni la yang jarang sekali bermanfaat buat saya...
pokok kari.... ni hubby la yg beli... (kalau saya, saya tak beli...hehheh)
bukan ape.... masak kari setahun skali pon susah... hehheh...



yg ke berapa ni ek? haaa... yg ke-enam... pokok daun pandan...
dulu2... kalau nak masak nasi lemak selalu tercari2 daun pandan..
so mintak lah mak kat kampung semaikan benih nya....
tp.... bila dah ada pokok ni tak pernah pulak saya masak nasi lemak... hahhahhah



yg ke-tujuh... pokok serai...
serai ni kurus.. daun nya je yg lebat... btg nya kurus... tak tahu la kenapa?
any idea?



yg ke lapan... pokok yg tak bernama... hahhah...
ntah la... tak tahu pokok ni nama ape... amek kat kg, mak kata buat empukkan daging...
mak pon tak tahu nama pokok ni...
kalau rebus daging, masukkan beberapa helai.. nanti daging akan cepat empuk dan lembut...
(btol... saya dah cuba try test... )
so selama ni saya hanya panggil pokok ni sebagai 'daun pelembut daging'...
nampak mcm rumput... tp bukan rumput...
belalang suka makan daunnya... tu yg ada daun berlubang2 tu...

ada lg satu pokok yg takde pic kat sini... pasal tgh buat penanaman semula...
pokok daun kesum.... kena ada... org johor kan... slalu masak asam pedas..
kalau takde daun kesum, tak ngam la...

itu saja la tanam-tanaman di rumah saya....
jiran sebelah kanan kiri semua tanam pokok bunga....
tp saya.... sekuntum bunga pon takde... (bunga pokok cili padi tu ada la...)
hehhehheh




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net