mariam's FotoPage

By: ayu mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  >  >>]    [Archive]
Thursday, 22-Jan-2009 12:58 Email | Share | | Bookmark
Muffin & 'Lucky'

2 perkara yang saya suke sejak kebelakangan ini...

1) Saya suka buat muffin... (tp tak sempat nak snap gambar... InsyaAllah, next time saya share ek...)

2) Saya suke sgt dengar lagu ni..... 'Lucky' - Jason Mraz
Dedicated to my beloved hubby.....
---------------------------------------------------------------------------------------
Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky oh my, baby I'm trying
Boy I hear you my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music, feel the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday


Wednesday, 24-Dec-2008 13:03 Email | Share | | Bookmark
Jannah....



Jannah sekarang dah setahun 3 bln...


Wednesday, 24-Dec-2008 10:46 Email | Share | | Bookmark
Mak & Bak Datang Melaka!

Last weekend mak, bak, kak ina (my sister in law) and my 3 nieces came over to Melaka. Since sekarang ni musim hujan (back in Johor), mak risau kalau2 banjir di pertengahan jalan. (Kakak ipar saya tu sebenarnya yg paling risau... teringin sangat nak dtg Melaka... she never been here before.. hehehe)
Alhamdulillah, mereka sampai jugak akhirnya.

Nothing special... hari jumaat, mereka berehat saje di rumah since saya pon kerja hari tu. Keesokan harinya as planned, kami ke putrajaya. Mak teringin sangat nak ke sana.

We have a picnic there.. (tak ingat nama taman tu... tp taman yg depan Shangri-La Putrajaya tu la...)
Then we went to Jln Masjid India. Yg ni pon mak nak sangat pergi... Slalu dengar saya cerita aje...
By the way, tempat2 mcm ni la org perempuan suka pergi kan... hehhehhehe...
Kak Ina spent a lot there! Tak pe la... skali skala...
On the way back to Melaka, kami singgah sekejap kat Puchong... rumah Kak Nana (my cousin).. ni la tempat Jannah slalu lepak tunggu Mama habis kursus...
Kak Nana jamu laksa penang utk kami... Thanks Kak Nana!

The next day, kami ke Pedas, Negeri Sembilan... Ada satu water theme park kat sana... skali dgn kolam air panas...
Hmmm... kurang berpuas hati sket la... cleanliness tak berapa bagus... quite disappointed since kitorang bayar rm10 sorang nak masuk situ...
A part from that, my nieces semua happy... It is their first time going to such place...
It is actually a treat for Kak Long since she got 5As in her recent UPSR. Congrats Kak Long!

Mak excited rendam kaki dlm kolam air panas... Bak lagi laaa... hehheh... (kelakar tgk bak pakai songkok aji tp pakai seluar pendek... naseb baik bawah lutut.. hehehe)

So here are the photos taken... tp kan, time kitorang gi Pedas tu camera tertinggal kat rumah... so takde gambar masa kami kat sana... sedih gak la...




Berhenti breakfast di Simpang Ampat before masuk highway...



Bak and Kak Ngah (Dayah) di Taman Putrajaya...



Hanim... Looking suspicious...



Mak and Kak Long (Balqis)



Mak.... Puas nak suruh bergambar ni baru dpt...



Jannah ngan ayah....


And the rest of the pictures at Masjid Putrajaya...














Sunday, 16-Nov-2008 07:58 Email | Share | | Bookmark
Apa yang saya masak hari ini...

tetiba teringin nak masak something yg lain dr biasa... so hari ini saya masak nasi minyak...
lama sangat nak tunggu nasi minyak kawan saya sorang ni... bulan 3 thn depan br blh dpt... hehheh...
so masak la sendiri dulu....
dan ini lah hasil nya....



nasi minyak.... hubby kata ok jek... ada ruang untuk improvement... (sabo jek la... )



acar.... hubby kata best.... lulus!
tp timun tu ada yg pahit.... isk... isk...
(camne nak pilih timun tak pahit ek? tak reti la... )



dalca... yg ni saya pon kurang berpuas hati... rasa sedap tp ter'pekat' pasal kacang dal sudah terlalu
kembang, saya rasa kacang dal dia bnyk sgt pon sama kot... buat kuah dalca saya jd pekat gile.. hehe...



ayam masak merah.... yg ni hubby kata best sgt sgt...
bak kata gee yg kat sheffield skang ni.. "mcm makanan dr syurga.." hahhhaha....



ini lah lunch kami hari ini....



licin pinggan hubby...!! (tp tak licin sgt pon pasal acar tu dia tak makan,
pasal takut termakan timun yg pahit)


Friday, 14-Nov-2008 09:59 Email | Share | | Bookmark
Tanam-tanaman di rumah saya....

tetiba terasa nak share plak pasal pokok2 yang ada kat rumah saya.... nak kata banyak tak banyak.. nak kata sikit... tak jugak sikit... hehheh...



kite mulakan yg pertama... pokok limau kasturi....
yg ni kitorang beli 2 bln lalu kot... masa beli dah ada 2 biji buah kat pokok... tp skang dua2 buah tu dah kena korban buat sambal belacan... hehhhehheh...



yg kedua... pokok selasih....
yg ni kitorang amek benih kat kampung.... biak sgt... sampai kengkadang pokoknye tua begitu saja...
kena plak hubby buat penanaman semula... heheh...
kalau masak lemak sedap letak daun ni... harum baunya... buat ulam nasi kerabu, laksa terengganu pon ngam...



yg ketiga... pokok cili padi...
pokok kegemaran hubby....sebab dia suka sangat makan pedas2... tak pedas, tak sedap...
pokok ni kitorang beli 6 bln dulu kat sebuah nursery kat town, RM8 sepasu harganya.... tak pernah tak berbuah.... sentiasa berbuah sepanjang tahun.. (belum sampai setahun pon lg.. heheh)



yg ke-empat.... pokok kunyit...
yg ni pon amek benih kat kg... mak yg tolong semaikan.... tumbuh dgn begitu segar skali...
masak lemak sedap letak daun ni.... kalau buat nasi kerabu, kalau takde ulam daun kunyit ni kureng sket rasanya....



dlm bnyk2 pokok... pokok ni la yang jarang sekali bermanfaat buat saya...
pokok kari.... ni hubby la yg beli... (kalau saya, saya tak beli...hehheh)
bukan ape.... masak kari setahun skali pon susah... hehheh...



yg ke berapa ni ek? haaa... yg ke-enam... pokok daun pandan...
dulu2... kalau nak masak nasi lemak selalu tercari2 daun pandan..
so mintak lah mak kat kampung semaikan benih nya....
tp.... bila dah ada pokok ni tak pernah pulak saya masak nasi lemak... hahhahhah



yg ke-tujuh... pokok serai...
serai ni kurus.. daun nya je yg lebat... btg nya kurus... tak tahu la kenapa?
any idea?



yg ke lapan... pokok yg tak bernama... hahhah...
ntah la... tak tahu pokok ni nama ape... amek kat kg, mak kata buat empukkan daging...
mak pon tak tahu nama pokok ni...
kalau rebus daging, masukkan beberapa helai.. nanti daging akan cepat empuk dan lembut...
(btol... saya dah cuba try test... )
so selama ni saya hanya panggil pokok ni sebagai 'daun pelembut daging'...
nampak mcm rumput... tp bukan rumput...
belalang suka makan daunnya... tu yg ada daun berlubang2 tu...

ada lg satu pokok yg takde pic kat sini... pasal tgh buat penanaman semula...
pokok daun kesum.... kena ada... org johor kan... slalu masak asam pedas..
kalau takde daun kesum, tak ngam la...

itu saja la tanam-tanaman di rumah saya....
jiran sebelah kanan kiri semua tanam pokok bunga....
tp saya.... sekuntum bunga pon takde... (bunga pokok cili padi tu ada la...)
hehhehheh




[<<  <  [1]  2  3  4  5  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net